Minister opent innovatief nieuw ziekenhuis in Maaseik

14 september 2017

Na jaren van intensieve gesprekken met gebruikers, gedetailleerde uitwerking van de plannen, afstemming met de toetsende instanties en de realisatie is het zover; Het nieuwe ziekenhuis Maas en Kempen is gereed.

Donderdag 14 september heeft Vlaams minister Jo Vandeurzen, het nieuwe ziekenhuis in Maaseik naar ontwerp van de Jong Gortemaker Algra architecten en ingenieurs officieel geopend.

Ziekenhuis Maas en Kempen, tot op heden een ziekenhuis op 2 locaties, is gerealiseerd op een nieuwe locatie aan de westzijde van de stad Maaseik. Een belangrijk uitgangspunt voor het ontwerp is om de groene omgeving in het ziekenhuis zichtbaar te maken. Het ziekenhuis is geen wereld op zichzelf. Overal waar patiënten, bezoekers en medewerkers zich kunnen bevinden zal er zicht zijn op de omgeving. Dit bevordert de oriëntatie en de rust. Een tweede belangrijk uitgangspunt voor het ontwerp is het opdelen van het programma tot een vijftal losse gebouwen, onderling verbonden met gangen en luchtbruggen. Dit concept versterkt de kleinschaligheid van het gebouw.

Healing Environment

Doordat de losse gebouwen optimaal georiënteerd konden worden op de natuur maar ook op zonlicht is een ‘healing environment’ gecreëerd. Volgens Maurits Algra, architect-directeur van de Jong Gortemaker Algra architecten en ingenieurs draagt de beperkte bouwhoogte van ziekenhuis Maas en Kempen ook bij aan een prettig klimaat: “Ondanks dat het project 33.250 m² telt is het gebouw nooit hoger dan 3 lagen uitgevoerd. Het beperkte aantal bouwlagen en het opknippen van het programma in 5 losse gebouwen zorgt voor een prettige omgeving voor zowel patiënt als medewerkers”.

Vastgoedmodel

De verdeling in losse gebouwen komt voort uit de benadering van de ontwerpopgave vanuit een vastgoedvisie. Elk gebouwtype is geoptimaliseerd op het gebied van bouwmethodiek, installatietechniek en maatvoering (verdiepingshoogte en stramien). Het losse gebouwen model wat hierdoor ontstaat, biedt per gebouw flexibiliteit, uitbreidbaarheid dan wel krimp en voor het totaal lagere bouwkosten. Daarnaast uit het concept zich in een verschillende vormgeving en dus herkenbaarheid per gebouw. Voor de patiënt, de bezoeker en de professionals biedt dit model een zeer overzichtelijke oriëntatie en door het naar binnen halen van het landschap een zeer prettig uitzicht. Het landschappelijk ontwerp is rondom en tussen alle bouwdelen zichtbaar.

De vijf bouwdelen van ziekenhuis Maas en Kempen

De ziekenhuisfuncties zijn als volgt verdeeld over de vijf bouwdelen:

  • Entree, bezoekersrestaurant, en inschrijvingen in het ‘Entreegebouw’
  • Verpleegafdelingen in het ‘Hotelgebouw’
  • Poliklinieken, administratie en beheer in het ‘Kantoorgebouw’
  • OK’s, IC, Spoed en Radiologie in de ‘Hotfloor’
  • Facilitaire functies van schoonmaak tot laboratorium in de ‘Fabriek’

Het ‘Entreegebouw’ is het ruimtelijke hart van het complex. Als een rots vormgegeven ligt het centraal en verbindt alle overige bouwdelen met elkaar. Het belangrijkste kenmerk van de entree en de verbindende gangen is de transparantie. Zowel patiënt, als bezoeker, als professional, eenieder heeft altijd zicht op de omgeving en op de overige zich onderscheidende bouwdelen.

Het ‘Hotelgebouw’ kenmerkt zich door een zachte en glooiende gevel. Horizontale banden benadrukken het uitzicht op de omliggende landerijen. De techniek in het ‘Hotel’ is verticaal georganiseerd.

Het ‘Kantoorgebouw’ heeft een lichte gevel met houten accenten. De smalle verticale raamstroken laten de kleinschaligheid van de achterliggende spreekkamers en kantoren zien. Dit bouwdeel kent door de kolomstructuur en lichte scheidingswanden een grote flexibiliteit.

De ‘Hotfloor’ is het technische hoogtepunt van het ziekenhuis. Het bevat alle medisch-technische functies zoals operatiekwartier, radiologie, spoed en intensieve zorgen. De gevel straalt techniek uit; metalen beplating in verschillende kleuren en technische roosters, strak gedetailleerd. De centrale installaties staan op de bovenste verdieping van dit bouwdeel.

De ‘Fabriek’ is het faciliterende gebouw. Eenvoudig en dienend. Magazijnen, apotheek, laboratoria en de personeelskantine. De gevel kent een eenvoudige witte beplating met kleine houten accenten.

 

Het ontwerp is samenwerking met ar-te en Stabo tot stand gekomen. Het aannemersconsortium van het ziekenhuis Maas en Kempen bestond uit STRABAG Belgium S.A., Houben, N.V., Cordeel en BAM Contractors.

 

 

 

 


Deel dit project
Ziekenhuis Maas en Kempen

Foto: Marc Sourbron

 
Ziekenhuis Maas en Kempen

Foto: Marc Sourbron

Ziekenhuis Maas en Kempen

Foto: Marc Sourbron