Algemeen Ziekenhuis Jan Portaels

De Jong Gortemaker Algra bouwt in een Belgisch-Nederlands ontwerpteam, bestaande uit NU architectuuratelierAR-TEWEST8STABODAIDALOS, aan het nieuwe ziekenhuis AZ Jan Portaels in Vilvoorde.

Het nieuwe ziekenhuis wordt achter de stationzone van Vilvoorde gebouwd, waardoor er een goede verbinding is met zowel wegvervoer als openbaar vervoer. Daarmee wordt het ziekenhuis AZ Jan Portaels de motor van een van de belangrijkste en strategisch waardevolle gebieden in Vilvoorde.

Geïnspireerd op opengeknipt bouwblok
Het ontwerp van het ziekenhuis, waar jaarlijks meer dan 10.700 gehospitaliseerde patiënten worden behandeld en ruim 64.500 consultaties plaatsvinden, kenmerkt zich door een opengeknipt bouwblok. Hiermee ontstaat een evenwicht tussen openstellen en afsluiten naar stedelijke omgeving. Door een tweetal binnentuinen opent het gebouw zich naar het omliggende landschap en de stedelijke context zonder de rust en sereniteit in deze omsloten tuinen en het ziekenhuis te verliezen. Dit draagt bij aan een helende sfeer met aandacht voor de patiënt en zijn omgeving.

Het opengeknipte bouwblok combineert de voordelen van een campusmodel met de compactheid van een gesloten bouwblok. De afzonderlijke gebouwen, waaronder het cure-care gebouw, het gezondheidscentrum en het kantoor, zijn goed herkenbaar. “Deze ruimtes krijgen veel daglicht en zijn kleinschaligheid en goed herkenbaar opgezet,” zegt Henk de Jong, architect en directeur bij dJGA. De gebouwen zijn zo gerangschikt dat ze onderdeel vormen van het bouwblok waarmee tegelijkertijd een zeer compacte vorm ontstaan met korte looplijnen, goede onderlinge verbindingen en een karaktervolle architectuur.

Menselijke maat met oog voor de omgeving
Het ziekenhuisontwerp heeft een rationele indeling. Dit zorgt voor een compact, rechthoekig gebouw van vijf verdiepingen hoog met een rasterverdeling, waarbinnen elke gewenste zorgfunctie kan worden ondergebracht. Dit maakt dat de interne flexibiliteit en toekomstbestendigheid van het gebouw maximaal is.

Verder heeft het ontwerp een gevouwen gevel. Hierdoor krijgt het gebouw een menselijk karakter en zijn de patiëntenkamers nog meer naar buiten gericht. De publieke ruimtes van het ziekenhuis zijn zo gecreëerd dat er altijd contact is met daglicht en de omgeving, zodat patiënten en bezoekers zich goed kunnen oriënteren. Daarnaast kunnen patiënten en personeel zich direct van de ene naar de andere locatie verplaatsen, maar het is ook mogelijk om een ommetje te maken door de publieke rondgangen langs de verschillende terrassen en tuinen.

Het nieuwe ziekenhuis wordt een stedelijke speler die communiceert met zijn omgeving, als actieve motor voor een nieuw stadsdeel. Om dit te realiseren is rekening gehouden met de locatie van het ziekenhuis, maar ook met de wensen en behoeften van de bewoners van Vilvoorde, de patiënt, het medisch team, het verzorgend personeel en de bezoeker. Daarmee heeft het ontwerpteam een ambitieus plan ontworpen waarbij een helende omgeving in combinatie met stedelijke integratie continu in het ontwerp is gewaarborgd.

Opdrachtgever

AZ Jan Portaels

Adviseurs

Constructie: STABO
Landschap: West 8

Locatie

Vilvoorde
België

Omvang

45.000 m2

Doorlooptijd

2012 - 2018

Functie

Ziekenhuizen

Status

ontwerp

Gerelateerd

Delen

pdf
pdf voor ipad
Deel dit project

meer projecten