Campusader UZ Gent

Op de campus van het Universitair Ziekenhuis in Gent heeft de Jong Gortemaker Algra in samenwerking met Ar-Te Stabo behalve het Kinderziekenhuis Prinses Elisabeth ook een nieuwe passerelle, de campusader, ontworpen. Dankzij deze campusader van maar liefst 360 meter is er een futuristische luchtbrug ontstaan die de twee grote kliniekcomplexen met elkaar verbindt en zo een sneller en veiliger patiëntentransport mogelijk maakt.

De campus kenmerkt zich door een verzameling rechthoekige gebouwen met een divers signatuur door de tijd waarin ze gebouwd zijn. Uitzondering hierop vormt de nieuwbouw van het kinderziekenhuis die een stijlbreuk vormt met de aanwezige bebouwing en vrijer omgaat met de aanwezige structuren. Het ontwerp voor de campusader zet deze nieuwe lijn voort: ze beweegt zich lichtvoetig over de campus en meandert losjes tussen de gebouwen door. Hierbij is zij geen concurrent van de bestaande bebouwing maar laat de gebouwen in hun waarde, terwijl er een gelaagdheid in de structuur van de campus ontstaat.

Het ontwerp van de brug kent een asymmetrische doorsnede: de zuidwestzijde heeft twee doorgaande horizontale raamstroken. Boven deze raamstroken bevinden zich de golvende overstekken die ervoor zorgen dat directe zoninval tijdens de zomer tot een minimum beperkt wordt. Tevens wordt hiermee de directe inkijk vanaf de onderliggende voetgangerszone vermeden. Door de diverse bochten wordt de lengte visueel onderbroken. Terwijl men zich door de brug beweegt, wordt door een spel van openingen en overstekken in de gevel het oog naar verschillende aandachtspunten geleid. Door de gevel aan de noordzijde achterover te laten hellen, ontstaat er een opening tussen de gevel en het dak waardoor diffuus licht binnenvalt. Wanneer men vanuit het ziekenhuis de campusader binnenkomt, komt men in een zeer lichte en vriendelijke omgeving. Door deze opzet komt er zo veel daglicht binnen, dat extra verlichting overdag niet nodig is. Dit draagt bij aan het duurzame karakter dat het UZ Gent voor ogen heeft met de ontwikkeling van de ‘Health Campus 2020’.

Opdrachtgever

Universitair Ziekenhuis Gent

Adviseurs

i.s.m. AR-TE - STABO

Locatie

De Pintelaan 185
Gent
België

Doorlooptijd

2009 - 2012

Functie

Infrastructuur

Status

opgeleverd

Gerelateerd

Delen

pdf
pdf voor ipad
Deel dit project

meer projecten