GGZ-Centrum Brengwal

Het GGZ-Centrum is gevestigd op het terrein van het Streekziekenhuis Koningin Beatrix te Winterswijk. Het Centrum is een gezamenlijk initiatief van het Streekziekenhuis Koningin Beatrix en GGNet Brengwal. Het nieuwe GGZ-Centrum bevindt zich aan het einde van de noordelijke centrale as van het ziekenhuis, waar zich ook de bestaande afdeling geestelijke gezondheidszorg zich bevindt. Deze kant van het ziekenhuis is zowel rustig als toegankelijk, hetgeen vanwege de bijzondere aandacht voor de patiënt gewenst is. De fysieke verbinding met het ziekenhuis vergemakkelijkt het gebruik van ziekenhuisfaciliteiten en -diensten.

Het centrale idee voor de bouw van het GGZ-Centrum Brengwal is een gebouw waarin enerzijds de verschillende gebruikers een eigen herkenbaar gebouw krijgen, maar dat anderzijds toch als één geheel functioneert.

Het grootste deel van het ontwerp is ontwikkeld in de bestaande structuur en materialisering van het ziekenhuis. Dit gedeelte volgt dan ook de reeds bestaande architectuur van het zieken¬huis. Ook in het nieuwe GGZ-Centrum, zowel op de begane grond als op de verdieping, wordt gebruik gemaakt van de bestaande structuur, materialen en kleuren van het bestaande ziekenhuis. Rode baksteen, horizontale raamstroken van beige-grijs gelakte houten kozijnen met witte panelen zorgen ervoor dat het nieuwe GGZ-Centrum naadloos aansluit op het bestaande gebouw. Door het toepassen van natuurlijke materialen en warme en toch frisse kleuren is er een intieme en rustige sfeer gecreëerd.

Het therapiegebouw is als bijzondere element behandeld. Voor het deel dat zich vanwege functionele, programmatische en locatietechnische overwegingen niet in de bestaande structuur liet inpassen is een waaierstructuur ontworpen. Deze heeft richting de belendende woonpercelen een gesloten gevel, maar opent zich naar het achterliggende groene landschap. De wanden die deze waaier omsluiten zijn zowel binnen als buiten afgewerkt met hout, welke samen met de overige kleuren en materialen zorgen voor een rustige en prettige sfeer. De waaier geeft het GGZ-Centrum Brengwal door zijn afwijkende vorm en materialisering een heel eigen gezicht binnen het ziekenhuiscomplex.

Opdrachtgever

GGNetStreekziekenhuis Koningin Beatrix

Adviseurs

Constructie: dJGA
Interieur: dJGA
Installatie: Tebodin Consultants & Engineers

Locatie

Beatrixpark 1
7101 BN  Winterswijk
Nederland

Omvang

Nieuwbouw: 1.550 m2, verbouw: 2.500 m2

Doorlooptijd

2000 - 2007

Functie

Psychiatrie

Status

opgeleverd

Gerelateerd

Delen

pdf
pdf voor ipad
Deel dit project

meer projecten