High Care

High Care huisvest cliënten met ernstige psychische problemen. Het ontwerp draagt bij aan het verbeteren van hun situatie door de beleving en het contact met buiten centraal te stellen. Dit wordt bereikt door de aanwezigheid van overvloedig daglicht, onorthodoxe gangen en een relatie met het landschap door middel van zicht en materialisering.

De nieuwe kliniek High Care bevindt zich op een landgoed te midden van andere psychiatrische zorgafdelingen. Achter een relatief gesloten straatgevel gaat een beschermde wereld schuil die in direct contact staat met het omliggende landschap. Muren lopen op verschillende plaatsen door naar binnen, waardoor binnen en buiten in elkaar overvloeien. Het vloerpatroon in de gangen en gemeenschappelijke ruimten is eveneens een doorzetting van de buiteninrichting.

Ter bevordering van oriëntatie en beleving, en ter vermijding van een klinische corridor, ligt geen enkele gangmuur parallel aan de overstaande. Een glasstrook in het dak begeleidt een lichte en aangename meanderroute, welke de gemeenschappelijke en therapeutische functies ontsluit. Door de vormgeving en maatvoering zal deze de associatie met een traditionele gang totaal verliezen en vormt deze eerder een aaneenschakeling van plekken. Het is bijzonder dat het hart van het gebouw de lichtste plek is, waarbij uitzicht, daglicht en beplanting een vanzelfsprekende relatie met de natuur creëren.

Er zijn 3 clusters met ieder 12 ruime kamers. Iedere kamer heeft een groot raam met zicht op het landschap en de tuinen. Naast een eigen sanitaire cel is de kamer ingericht met vast meubilair, waardoor de ruimte bij calamiteiten niet ontruimd hoeft te worden. Dit gebouw biedt daarnaast een serie alternatieven voor separatie: eigen kamer, stripbare kamer, comfort room, special care unit (SCU) en als laatste de traditionele separeerruimte. De aanwezigheid van een SCU is een belangrijke toevoeging: dit is een ruimte die dezelfde veiligheid biedt als een separeerruimte maar niet de beklemmende eigenschappen bezit.

Om de noodzaak tot separeren te voorkomen wordt cliënten bewegingsvrijheid gegeven: blijf ik op mijn kamer, ga ik naar de grote ontmoetingsruimte, zit ik liever in de tuin of ga ik naar de eetkeuken, enz. Uitgangspunt bij het ontwerp was het creëren van een leefomgeving, die ondanks alle beperkingen aantrekkelijk en comfortabel is en niet lijkt op een gesloten inrichting. Door het gebruik van natuurlijke materialen, voldoende daglichttoetreding, accentkleuren en transparantie, ontstaat een rustige én identiteitsvolle gemeenschappelijke leefomgeving, welke volledig in relatie staat met de natuur. Gecombineerd met de individuele kamers levert dit een aangenaam verblijf op voor de cliënten; een menswaardige leefomgeving voor mensen die in hun vrijheid beperkt zijn.

Opdrachtgever

Stichting Rivierduinen

Adviseurs

Constructie: dJGA
Interieur: dJGA
Installatie: Halmos
Akoestiek: Peutz

Locatie

Endegeesterstraatweg 5
2342 AJ  Oegstgeest
Nederland

Omvang

3.012 m2

Doorlooptijd

2009 - 2012

Functie

Psychiatrie

Status

opgeleverd

Gerelateerd

Delen

pdf
pdf voor ipad
Deel dit project

meer projecten