Medisch Centrum Haaglanden – locatie Westeinde

De nieuwe centrale hal van het Westeinde Ziekenhuis is bedoeld om een einde te maken aan de oude, onbevredigende ontsluiting van het ziekenhuis. In de oude situatie waren er drie openbare toegangen. De hal zelf was een lage, ongezellige ruimte met een onduidelijke routing. De stijgpunten lagen ver bij de hal vandaan en waren moeilijk te vinden.

De nieuwe centrale hal verbindt al deze toegangen met elkaar tot één doorlopende route van de Lijnbaanzijde naar de Westeindezijde. Door verschuiving van deze hal naar het zwaartepunt van de stijgpunten zullen de liften veel beter bereikbaar worden.

De nieuwe centrale hal biedt de mogelijkheid om lineair uitgebreid te worden in de richting van het huidige parkeerterrein, zodat ook toekomstige bebouwing op een logische wijze aangesloten kan worden op de hoofdstructuur van het ziekenhuis. Deze hoofdas van het ziekenhuis loopt dan parallel aan het Westeinde. De nieuwe hoofdtoegang aan de Westeindezijde sluit veel beter aan op het parkeerterrein en is ook veel beter zichtbaar, zodat de ontsluiting van het ziekenhuis er aanmerkelijk door verbeterd wordt. In de hal is ruimte voor publieksfuncties zoals restauratieve voorzieningen, ziekenhuiswinkels en balies.

De nieuwe hal heeft glazen gevels en een schuin overhellend metalen dak. Om de lichtinval en zontoetreding te beperken is de langsgevel voorzien van een gevouwen metaalplaat bekleding die zweeft tussen de glazen onder- en bovenzijde. Deze metaalplaat bekleding gaat om de hoek bij de entreegevel (kopgevel) over in een matglazen bekleding. De bovenste glasstrook wordt voorzien van een horizontale aluminium lamellen zonwering. Deze gedetailleerde en ragfijne architectuur gaat goed samen met de monumentaliteit van het Hofje van Nieuwkoop. Op deze wijze vindt het Hofje een moderne tegenhanger, gescheiden door een nieuw aan te leggen groene tussenruimte. Hiermee komt er een betere balans in de ruimtelijke werking van het gebied waarin nu nog de robuuste betonbouw van het Westeinde Ziekenhuis in grote mate dominant is.

Opdrachtgever

Haaglanden Medisch Centrum

Adviseurs

Constructie: dJGA
Interieur: dJGA

Locatie

MCH Westeinde
Lijnbaan 32
2512 VA   Den Haag
Nederland

Omvang

nieuwbouw: 982 m2, verbouw 1.465 m2

Doorlooptijd

2004 - 2007

Functie

Ziekenhuizen

Status

opgeleverd

Gerelateerd

Delen

pdf
pdf voor ipad
Deel dit project

meer projecten