Antoni van Leeuwenhoek / Nederlands Kanker Instituut

Vanaf 1999 tot nu werkt de Jong Gortemaker Algra aan diverse nieuwbouw en verbouwprojecten voor het Nederlands Kanker Instituut / Antoni van Leeuwenhoek in Amsterdam. Een gebouwencomplex waarin research en patiëntenzorg zijn gecombineerd. In het researchdeel NKI wordt onderzoek gedaan naar kanker. In het ziekenhuisdeel AvL worden patiënten met kanker behandeld. Het NKI werkt zowel met het AvL als met bekende onderzoeksinstituten van over de hele wereld nauw samen.

Het ziekenhuis is speciaal ontworpen en ingericht, toegespitst op de bijzondere doelgroep. De patient heeft veel keuzemogelijkheden en persoonlijke ruimte. Het eindresultaat van alle nieuwbouw en verbouw projecten bevordert de integratie tussen patiëntenzorg, klinisch onderzoek, top referente zorg en researchruimte.

Het bestaande gebouwencomplex was 25 tot 30 jaar oud en toe aan een ingrijpende renovatie. Op basis van een programma van eisen is een nieuwbouw gerealiseerd die bestaat uit een behandelgebouw en een beddenhuis. De bestaande gebouwen zijn ingrijpend gerenoveerd en geschikt gemaakt voor de volledig uit zijn jas gegroeide researchafdeling.

Het complex heeft een heldere verticale opdeling gekregen. De begane grond is voornamelijk voor poliklinische bezoekers, radiotherapie en röntgenonderzoek. Bij de radiotherapie en radiologie is veel aandacht geschonken aan het ‘onzichtbaar’ maken van de techniek voor de patiënt. Door middel van hout, kleur en kunst hebben behandelruimtes een rustige, sfeervolle uitstraling gekregen. Op de eerste verdieping bevinden zich stafgerelateerde ruimtes, kantoren, bibliotheek en restauratieve voorzieningen. Het medewerkersrestaurant heeft een representatieve uitstraling met een knipoog naar de jaren ‘50 gecombineerd met een eigentijdse losse inrichting. Het is een restaurant waar medewerkers even weg is uit de dagelijkse werkomgeving.

Op de tweede verdieping in de nieuwbouw zijn de OK’s en behandelafdelingen gesitueerd. Het beddenhuis heeft drie bouwlagen en staat door middel van een technische verdieping op het nieuwe behandelblok. Het T-vormige beddenhuis heeft het voordeel van één centrale entree in het ‘hart van de afdeling’. Bijzonder in het AvL is de toepassing van uitsluitend twee- en éénbedskamers. Aan de privacy van de patiënt en bezoekers is veel aandacht geschonken. Door een speciale indeling van de tweebedskamer heeft elke patiënt zijn eigen plek in de kamer.
In de bestaande hoogbouw is de researchafdeling gehuisvest en in de daaronder liggende laagbouw de laboratoria.

Interieurhuisstijl Antoni van Leeuwenhoek: warm en gastvrij
Alle nieuwe en verbouwdelen van Antoni van Leeuwenhoek hebben één verbindende interieurhuisstijl. Het medewerkersrestaurant en de bestralingsafdeling in het Spaarneziekenhuis in Amsterdam zijn 2 voorbeelden van de AvL-interieurhuisstijl. Heel verschillend in functie, maar met eenzelfde gevoel van persoonlijke aandacht tot in detail.

Het AvL biedt oncologische topzorg en kent daardoor een doelgroep met specifieke behoeftes. Het interieur biedt de oncologiepatiënten daarom veel licht, weinig prikkels en veel overzicht. Alle nieuwe en verbouwdelen hebben één verbindende interieurhuisstijl. Een prettige lichte sfeer met rustige materialen, indirecte verlichting en verfijning in mat en glas en ton-sur-ton. Natuurlijke elementen geven het interieur karakter. Patiënten appreciëren de omgeving als warm en gastvrij, met vriendelijke verblijfsgebieden waar toevallige ontmoeting mogelijk is.

 

Bron: TBI / JP van Eesteren

Bron: Antoni van Leeuwenhoek

meer projecten