Revalidatiecentrum Heliomare

De eerste gebouwen van Revalidatiecentrum Heliomare werden reeds in 1931 in de duinen bij zee gebouwd. In de loop der jaren is het uitgegroeid tot een waar dorp in de duinen: met school, zwembad en sporthal!

Structuur en eenheid zijn met die uitbreidingen teloor gegaan, waardoor het tot een eenheid smeden van het complex één van de belangrijkste opgaven was, die wij ons als architect hadden gesteld. Het centrum is gevestigd in een bestaand gebouw, zodat het revalidatie in dubbel opzicht betreft: niet alleen van de mens, maar ook van het huis. Inspiratiebronnen te over: de nabije rusteloze Noordzee, de duinen en het beeld van het oorspronkelijke Heliomare met veel witgeschilderd hout en grote terrassen. Helder geel is het bakstenen basement van het nieuwe beddenhuis, harmoniërend met het zand en het geel van het oude hoofdgebouw, waar de therapieruimtes liggen. De bovenliggende drie lagen beddenhuis is bekleed met delen Western Red Cedar, een duurzame houtsoort die langzaam van rood naar lichtgrijs verkleurt; binnen het ruwe lichtgrijs met strakke, witte kozijnen. IJle watertinten in de kleurstelling van het geëmailleerde glas: loodgrijs van de zee, spierwit van de schuimkoppen.
Het dak van de hal is begroeid en voegt zich zo in het duin. Eén van de belangrijkste elementen in het ontwerp is de patiëntenkamer.
De tweepersoonskamers zijn in een L-vorm ontworpen. Elke patiënt heeft zo zijn eigen hoek gekregen, met zoveel mogelijk privacy.

Opdrachtgever

Revalidatiecentrum Heliomare

Locatie

Relweg 51
1949 EC   Wijk aan Zee
Nederland

Omvang

verbouw: 6.400 m2, nieuwbouw: 9.900 m2

Doorlooptijd

1995 - 2001

Functie

Revalidatie

Status

opgeleverd

Gerelateerd

Delen

pdf
pdf voor ipad
Deel dit project

meer projecten