St. Antonius Ziekenhuis Nieuwegein

Het ziekenhuis is ontworpen met een kamstructuur: een centrale as met haaks daarop de vleugels. De hoofdingang van het ziekenhuis bevindt zich tussen twee van de vleugels in het midden van de centrale as. De ingang is bereikbaar zowel vanaf de westkant (openbaar vervoer, taxi’s en mindervaliden), als vanaf het parkeerterrein aan de oostkant (auto’s/fietsen). De vleugels, van elk vier lagen, zijn een soort mini-ziekenhuisjes binnen een groot complex: per specialisme bevinden zich op de begane grond de publieksdiensten en de spreekuurafdelingen, op de eerste verdieping de personeelsruimten, staffuncties, laboratoria e.d. en op de tweede en derde verdieping de beddenhuizen.

Uitbreiding
De kamstructuur kan niet tot in het oneindige worden opgerekt om de uitbreidingen ruimte te bieden. Daarom wordt een carréstructuur voorgesteld waarbij de centrale as wordt uitgebreid tot een carré-vormige ring rond de centrale bouwdelen (o.k. complex en beeldvormende diagnostiek). Door de carré-structuur kunnen de bouwdelen nu vanaf de andere kant worden benaderd, waardoor er minder verdringingseffect optreedt, en de looplijnen kort blijven. Functies die uit de eerste verdiepingslaag kunnen worden weggehaald kunnen eventueel in een nieuw bouwdeel langs de Zuidstedeweg een plaats krijgen. De ruimte die hierdoor vrijkomt in het hart van het ziekenhuis kan worden opgevuld met personeelsvoorzieningen. Voor de uitbreiding van het o.k. complex kan het huidige gebouw van de technische dienst in de plannen worden betrokken. De technische dienst verhuist dan met goederenontvangst en milieufuncties naar een expeditiehof aan het kruispunt Koekoekslaan/Zuidstedeweg.

2008-2015: Nieuwbouw IC
In 2015 heeft het St. Antonius Ziekenhuis in Nieuwegein een nieuwe intensive care in gebruik genomen. Aan de noordzijde van het bestaande gebouw is een nieuwe vleugel gerealiseerd met 40 plaatsen, verdeeld over drie intensivecareafdelingen en één mediumcareafdeling.

In een inspirerend ontwerpproces samen met de gebruikers is een heel compact gebouw ontstaan waarin de indeling is gecreëerd rondom de nieuwe beoogde werkwijze. In de oude situatie waarin alle – deels vierpersoons – kamers aan één lange gang lagen was er weinig interactie mogelijk. Ook alle ondersteunende ruimtes lagen aan diezelfde lange, zeer drukke verkeersruimte. De nieuwe intensive care biedt per afdeling ruimte aan tien individuele patiëntenkamers, waarvan twee voorzien van een sluisruimte. De verbindende ruimte tussen de kamers is het primaire werkgebied van de verpleegkundigen waardoor er veel meer rust voor de patiënt ontstaat. Per twee kamers is er een desk met direct zicht op de patiënt. Tussen elke vier kamers is een controleerbare mate van transparantie gemaakt (raamstroken op stahoogte, switchglas bij de desks en half te openen schuifdeuren). Hierdoor is er direct visueel contact mogelijk tussen de verpleegkundigen die in de verschillende kamers aan het werk zijn, hetgeen bijdraagt aan een groter gevoel van veiligheid.

Tussen twee afdelingen ligt een gezamenlijke gang met ondersteunende functies zoals spoelruimte, opslag, apotheek, keuken en sanitair. Administratieve functies, kleedruimten, overlegruimte en koffiekamer liggen buiten de afdelingen waardoor er een scheiding is gemaakt met het primaire proces.

De nieuwe intensive care kan vanaf twee zijden benaderd worden. Patiëntenvervoer van en naar de operatieafdeling, radiologie en andere verpleegafdelingen vindt plaats via de spoedas aan de achterzijde. Personeel en bezoekers komen aan de voorzijde binnen. Deze scheiding draagt bij aan een rustige en patiënt- en bezoekersvriendelijke omgeving. Bezoekers worden opgevangen in een centrale wachtruimte en kunnen desgewenst plaatsnemen in familiekamers net buiten de afdelingen.

De architectuur van het gebouw sluit met rood metselwerk en witte betonbanden aan op het beeld van het bestaande ziekenhuis. Witte zonweringslamellen, afhankelijk van de oriëntatie lager en verder van de gevel geplaatst, zorgen voor een reductie van de warmtelast en versterken het horizontale karakter van de gevel. De terugliggende gevel is donker van kleur en kenmerkt zich door een strak ritme van verticale metalen gevelpanelen en verticale glasstroken. De patio tussen de vleugels zorgt ervoor dat er zoveel mogelijk daglicht in alle ruimtes komt.

Het St. Antonius Ziekenhuis in Nieuwegein heeft begin 2015 de volledige Spoed Eisende Hulp in gebruik genomen. Medio 2014 was de ambulanceoverkapping en het High Care deel al operationeel.

Opdrachtgever

St. Antonius Ziekenhuis

Adviseurs

Constructie: dJGA
Interieur: dJGA

Locatie

Koekoekslaan 1
3435 CM  Nieuwegein
Nederland

Omvang

Nieuwbouw: 55.100, verbouw: 31.550 m2

Doorlooptijd

2000 - 2018

Functie

Renovatie, Ziekenhuizen

Status

opgeleverd

Gerelateerd

Delen

pdf
pdf voor ipad
Deel dit project

meer projecten