Transferium Jeugdzorg

Open waar het kan, gesloten waar het moet…

…is het motto van Transferium Jeugdzorg, een verblijfsvoorziening voor jongeren die tijdelijk niet thuis kunnen wonen of die tegen ongewenste invloeden van hun omgeving moeten worden beschermd. Omdat het gesloten karakter nadrukkelijk niet bedoeld is als straf maar juist als bescherming moet het Transferium zoveel mogelijk aanvoelen en functioneren als een woonbuurtje.

Wonen in een gewone straat
Aansluitend op de filosofie van Transferium Jeugdzorg is het centrum ontworpen als een straat met huizen, een school, een schoolplein en een sportveld, alles binnen de veilige omhulling van het gebouw zelf. Dit straatje, dat symbolisch dwars door de transparante hoge ingangshal naar buiten doorloopt, meandert tussen de voordeuren van de tien woongroepen. Via portieken worden vanaf het straatje ook de voorzieningen op de verdieping bereikt: onderwijs-, therapie-, sport- en stafruimten.

De vleugels uitslaan
De wijze van omgang met de jongeren vraagt veel flexibiliteit van het gebouw. Elke jongere krijgt, zonder te verhuizen van een gesloten naar een meer open groep, gaandeweg steeds meer vrijheden. De variatie in buitenruimten weerspiegelen die vrijheidsgraden: van de besloten groepspatio via de straat, het schoolplein, het sportveld op het binnenterrein tot het sporteiland buiten de tuinmuur.

Stoom afblazen
Eén van onze opdrachtgevers uit de jeugdzorg zei ooit: “een drukvat moet een ventiel hebben”. Het straatje en de andere buitenruimen vervullen die belangrijke therapeutische rol: als een van de soms wat explosieve jongeren éven moet afkoelen kan die, samen met een door hemzelf uitgekozen groepsleider, een ‘blokje om’.

Je bent het waard!
We wilden voor jongeren een gebouw ontwerpen dat in alle details aandacht uitstraalt, maar nooit op een betuttelende manier. Een gebouw dat, binnen èn buiten, bestand is tegen bijzonder intensief gebruik maar een huiselijke sfeer heeft. Om dat te bereiken hebben architect en interieurarchitect samen intensieve discussies gevoerd met toekomstige gebruikers.
Het interieur van de woongroepen is met aandacht voor huiselijkheid ontworpen zonder de veiligheid uit het oog te verliezen. Het in gesloten voorzieningen gebruikelijke beeld van aan de vloer vastgeschroefde krukjes en glazen controleposten wilde zowel opdrachtgever als architect hier vermijden. Daarom vervult in de slaapkamers een stoer ogend, massief houten element in één vloeiende beweging de functies van bed, tafel, zitplek, convector-omkasting én televisiemeubel en is er in de woonkamers een bescheiden werkplek ontworpen voor de groepsbegeleiders achter een houten kastelement, strategisch voorzien van doorkijkjes.

 

Opdrachtgever

Stichting Parlan

Adviseurs

Constructie: dJGA
Interieur: dJGA
Installaties: Grontmij Technical Management
Terrein: HB Adviesbureau

Locatie

De Vork 16
1704 BX  Heerhugowaard
Nederland

Omvang

7.600 m2

Doorlooptijd

2008 - 2012

Functie

Jeugdzorg, Voortgezet onderwijs

Status

opgeleverd

Gerelateerd

Delen

pdf
pdf voor ipad
Deel dit project

meer projecten