Trinitas College, locatie Beukenlaan

Het Trinitas College is een scholengemeenschap voor VMBO (locatie Hectorlaan) en HAVO/VWO (locatie Beukenlaan) die ontstaan is na een fusie van 3 afzonderlijke scholen.

De locatie Beukenlaan  is onderdeel van het stedebouwkundig plan ‘De Kabel’. Belangrijkste karakteristiek van dit plan is een scheg-vormig plein, een schuine muur als pleinwand, waarachter een zwembad/sporthal en de school.

De basis opzet van het schoolgebouw is een klassiek U-vormig gebouw met een statig voorkomen. Dit gebouw is op enige afstand achter de muur geplaatst met aula’s ertussen. Binnen het gebouw is een heldere opdeling gemaakt tussen onderbouw, bovenbouw en centrale functies. In contrast met het horizontale karakter van de ‘pleinwand’, heeft het schoolgebouw een verticale gevelindeling. Glasstroken van vloer tot plafond. De route naar de centrale entreehal gaat via een royale opening in de muur, tussen de aula’s door, naar het hart van het gebouw. De leerlingen stallen de fietsen aan de achterzijde van de school en komen via het plein in dezelfde entreehal.

De U-vorm is een ca. 23 meter breed bouwblok met ruimte voor zelfstudie in de midden-zone. Op de begane grond wordt deze zone toegevoegd aan de grotere expressie-lokalen.

Vanaf het begin is het uitgangspunt geweest een flexibel indeelbaar en universeel bruikbaar gebouw te ontwerpen, niet alleen met het oog op snel en continu veranderende onderwijsvraag, maar ook met het oog op een mogelijk andere toekomstige functie (kantoor of bedrijfsruimte). Tot en met de hoofdopzet inclusief ontsluitingen is het ontwerp daarop gericht. In de uitwerking zorgen dragende gevels voor grote, vrij indeelbare, kolomvrije ruimten. Een stringent doorgevoerd stramien van 2,1 m van zowel alle bouwkundige als installatie-elementen in combinatie met verplaatsbare wanden en een uitgekiende combinatie van centrale en decentrale én demontabele installaties zorgen voor gemakkelijke veranderbaarheid van indeling. Balkvrije vlakke vloeren met modulaire eilandplafonds maken het aanpassen obstakelvrij. Betonkernactivering maakt verwarmingselementen overbodig. Kortom: aanpassen van de indeling kan snel, eenvoudig, zonder enig hak- of breekwerk èn (duurzaam!) zonder materiaalverspilling.

 

Dit project is verklaard tot demonstratieproject voor industrieel, flexibel en demontabel bouwen (IFD).

 

Opdrachtgever

Gemeente Heerhugowaard - afdeling Onderwijs

Adviseurs

Constructie: dJGA
Interieur: dJGA
Installaties: DWA Installatie- en Energieadvies

Locatie

Locatie Han Fortmann
Beukenlaan 1
1701 DA   Heerhugowaard
Nederland

Omvang

10.925 m2

Doorlooptijd

2003 - 2011

Functie

Voortgezet onderwijs

Status

opgeleverd

Gerelateerd

Delen

pdf
pdf voor ipad
Deel dit project

meer projecten