UZ Leuven – fase IVa Kritieke Diensten

Het Universitair Ziekenhuis Leuven heeft door AWG architecten een Masterplan laten opstellen waarbinnen diverse uitbreidingen gerealiseerd kunnen worden. De uitbreidingen dienen zoveel mogelijk als losse gebouwen opgevat te worden opdat een dichte stadsstructuur ontstaat met straten en pleinen.

Tegelijkertijd moeten de uitbreidingen logistiek, technisch en functioneel wel aansluiten op de bestaande gebouwstructuur. Het ziekenhuis breidt uit met een gebouw voor kritieke diensten, een Vrouw en Kind ziekenhuis, een gebouw voor psychiatrie, een ziekenhuisschool en een gebouw voor staffuncties. Onder deze nieuwe gebouwen is een verbindende sokkel gelegen bestaande uit een drielaagse parkeerkelder.
Het nieuwbouwproject Kritieke Diensten betreft de eerste uitbreidingsfase van het bestaande ziekenhuis. In dit, dicht tegen het bestaande OK-complex gelegen gebouw, worden diverse bestaande ziekenhuisfuncties uitgebreid of vervangen. De functieverdeling per niveau sluit aan op de bestaande hoofdstructuur van het ziekenhuis. De onderbouw bevat: uitbreiding OK’s, (8 zalen), radiologie, de nieuwe spoedeisende hulp met ambulancehal aansluitend aan de parkeerkelder en diverse facilitaire ruimtes. In de bovenbouw komt onder andere de nieuwe neonatale intensive care unit, opgezet met het oog op ‘family centered care’ met 36 ruime eenpersoonskamers, twee afdelingen intensive care, een afdeling hemodialyse, diverse stafruimtes plus de logistieke hoofdroute – met bufferzones – naar het Vrouw en Kind ziekenhuis en het gebouw voor Psychiatrie, fase VI. De uitbreiding Kritieke Diensten is zo ontworpen dat het nieuw te bouwen Vrouw en Kind ziekenhuis functioneel aansluit op het gebouw Kritieke Diensten en dat het eveneens in een logische verbinding staat met het bestaande ziekenhuis.

Energiebesparende maatregelen
Warmte-koude opslag in combinatie met lage temperatuursverwarming. Verhoogde isolatiewaarde buitenwanden. Energie-efficiënte verdeling gesloten versus open delen in de gevel. Energierecuperatie op ventilatiesysteem.

Opdrachtgever

Universitaire Ziekenhuizen Leuven

Adviseurs

i.s.m. AR-TE - STABO

Locatie

Herestraat 49
3000  Leuven
België

Omvang

31.821 m2

Doorlooptijd

2005 - 2014

Functie

Ziekenhuizen

Status

opgeleverd

Gerelateerd

Delen

pdf
pdf voor ipad
Deel dit project

meer projecten