Woon-werkgemeenschap autisten Meander

Op het terrein van de Rijngeest Groep in Oegstgeest is de woon-en werkgemeenschap voor autisten in een mooi groene, bosrijke omgeving gebouwd. De aanwezigheid van het groen zorgt voor een natuurlijke en transparante afscherming van de locatie. Daarbinnen ligt het gebouw als een eigen, toch niet afgezonderde wereld. Het ontwerp voor de woon- en werk-gemeenschap voor autisten bestaat uit twee delen: het woongebouw en het werkgebouw. Deze gebouwen liggen tegenover elkaar en vormen samen met de tuinmuren een omsloten binnenterrein.

Het woongebouw bestaat uit 4 woningen, elk voor 6 bewoners. De woningen hebben een verschillende graad van beslotenheid. De teamkamer bevindt zich tussen de twee middelste woningen, waardoor er veel toezicht is op de bewoners. Deze huizen hebben de voordeur aan het binnenterrein. Bij de buitenste woningen ligt de hoofdentree buiten deze binnenplaats. Deze huizen liggen verder verwijderd van de teamkamer. Drie van de vier woningen worden verbonden door een gang die ook toegang geeft tot de gezamenlijke voorzieningen. In het gezamenlijke deel bevindt zich de ontmoetingsruimte. Daartegenover ligt het werkgebouw. Hierin zijn naast de bakkerij, keuken en activiteitenruimte voor de bewoners (begane grond) ook een aantal ruimten voor de staf (verdieping) gesitueerd. In dit werkgebouw worden de autisten didactisch ondersteund bij algemene dagelijkse bezigheden.

In vorm en materialisering reageren de gebouwen op hun omgeving. De ronde lijnen in het gebouw (gevels van het gezamenlijke deel van het woongebouw, tuinmuren en gebogen wand in het werkgebouw) zijn afgewerkt met steenrood stucwerk. De rechte buitenwanden (woningen, werkgebouw) zijn voorzien van stucwerk in een warme kleur grijs. De puien zijn voorzien van houten panelen. Binnen wordt gebruik gemaakt van sobere, rustige maar toch warme kleuren en materialen.

Opdrachtgever

Stichting Rivierduinen

Adviseurs

Constructie: dJGA
Interieur: dJGA
Installaties: Deerns raadgevende ingenieurs BV Rijswijk

Locatie

Zwaluwlaan 10
2342 AJ   Oegstgeest
Nederland

Omvang

1.750 m2

Doorlooptijd

2002 - 2005

Functie

Speciale woonvormen

Status

opgeleverd

Gerelateerd

Delen

pdf
pdf voor ipad
Deel dit project

meer projecten