Ziekenhuis Bethesda

De renovatie van het beddenhuis omvatte verreweg het grootste deel van de renovatie. De structuur van het bestaande beddenhuis met een dubbelcorridor systeem en stijgpunten in het centrum van het bouwdeel, maakte het niet eenvoudig om een meer efficiënte en moderne plattegrond te ontwerpen. Toch is dat gelukt en zijn de 6-bedskamers vervangen door 4-bedskamers. De verlosafdeling is nu met de kinderafdeling op één laag ondergebracht, uit oogpunt van efficiency.

Een nieuw bouwdeel is ontworpen om op de begane grond ruimte te bieden voor de revalidatiedagbehandeling en op de verdieping de nodige lucht te scheppen voor de groeiende spreekuurafdeling. Dit nieuwe bouwdeel sluit in architectuur aan op het bestaande ziekenhuis; zo blijft de eenheid in de verschijningsvorm bewaard. De constructie is opgebouwd uit betonnen kolommen en vloeren, met een metselwerk gevel. De afdeling voor radio-diagnostisch onderzoek en de operatieafdeling zijn vergroot door uitbreidingen aan de kop van deze afdelingen op de tweede en derde bouwlaag.

Tussen de bestaande gebouwen is een nieuwe entreehal ontworpen. De nieuw hal is een verruiming van het ziekenhuis: ruim, licht, overzichtelijk en transparant. Het licht valt van hoog binnen door de uit stalen vakwerk spanten gevormde sheddaken. In de hal vinden alle op bezoekers gerichte activiteiten plaats. Vanuit de hal, en de daarmee verbonden nieuwe kern met twee liften en een trappenhuis, zijn alle afdelingen van het ziekenhuis toegankelijk. Hiermee is ook de overzichtelijkheid van het ziekenhuis aanmerkelijk vergroot.

Opdrachtgever

Bethesda Ziekenhuis

Adviseurs

Constructie: dJGA
Installaties: van Heugten

Locatie

Dr. G.H. Amshoffweg 1
7909 AA   Hoogeveen
Nederland

Omvang

nieuwbouw: 3.000 m2, verbouw: 13.600 m2

Doorlooptijd

1995 - 1999

Functie

Ziekenhuizen

Status

opgeleverd

Gerelateerd

Delen

pdf
pdf voor ipad
Deel dit project

meer projecten