Ziekenhuis De Tjongerschans

De oudste bouwdelen van ziekenhuis De Tjongerschans stammen uit de jaren dertig. In de zeventiger jaren is daarop een uitbreiding gepleegd. In 2005 is het ziekenhuis zeer ingrijpend gerenoveerd waarbij de hele structuur binnenste buiten is gekeerd: de nieuwe hoofdtoegang ligt aan de Thialfweg, met een nieuwe entreehal, een nieuw L-vormig beddenhuis en een uitbreiding van de poliklinieken.

Het nieuwe, L-vormige beddenhuis is opgebouwd volgens het dubbel-corridor principe met een centrale strook voor de dienstruimten en extra patiëntensanitair. Per laag zijn er steeds twee verpleegunits, die in de hoek samenkomen met de stijgpunten.
De bedskamers hebben een verspringende gevel. Hierdoor is een betere ruimteverdeling rond het bed mogelijk en wordt ook het uitzicht verbeterd. Niet langer is er het grote kwaliteitsverschil tussen het bed-aan-het-raam en het bed-bij-de-gang! Het beddenhuis is zo ontworpen dat delen ervan probleemloos kunnen worden herbestemd tot polikliniek, mocht een verdergaande beddenreductie dit noodzakelijk maken.
Ziekenhuis de Tjongerschans heeft een nieuwe centrale hal aan de Thialfweg gekregen. De hal kreeg een geheel eigen uitstraling: licht, transparant en toegankelijk. De in de hal op genomen functies zijn ondergebracht in vrij gevormde elementen, zowel op de begane grond als op de eerste verdieping. Het ontwerp is gericht op het bereiken van een eenheid in de architectuur van het ziekenhuis, ondanks de verschillende leeftijden van de bouwdelen. Deze eenheid ontstaat door de nieuw te bouwen delen duidelijk te positioneren ten opzichte van de te handhaven bouwdelen. De nieuwe entree, met transparante glazen gevels, verbindt de nieuwe bouwdelen van kliniek en polikliniek.

Dialysecentrum Súdhaghe
Súdhaghe is onderdeel van het dialysecentrum van het Medisch Centrum Leeuwarden en ligt op het terrein van ziekenhuis De Tjongerschans. Súdhaghe heeft een heel eigen, huiselijke sfeer. De ontvangstruimte heeft een grote boekenwand en de halfronde dialysezaal biedt uitzicht op veel groen. Dit maakt dat de dialysepatiënten zich op hun gemak kunnen voelen.

Opdrachtgever

Ziekenhuis de Tjongerschans

Adviseurs

Constructie: dJGA
Interieur: dJGA
Installaties: Linssen Raadgevend Ingenieursbureau

Locatie

Ziekenhuis De Tjongerschans
Thialfweg 44
8441 PW   Heerenveen
Nederland

Omvang

nieuwbouw: 14.490 m2, renovatie: 17.209 m2

Doorlooptijd

1997 - 2005

Functie

Ziekenhuizen

Status

opgeleverd

Gerelateerd

Delen

pdf
pdf voor ipad
Deel dit project

meer projecten